گروه گزارش: آذربايجانغربي با داشتن طبيعتي بکر، تاريخ کهن، تنوع فرهنگي و اقليمي، بهعنوان يکي از مقاصد مهم گردشگري کشور شناخته ميشود؛ با اين حال، ظرفيتهاي سرمايهگذاري آن هنوز بهطور کامل بالفعل نشدهاند.
اين استان با برخورداري از جاذبههايي نظير درياچه اروميه، پيست اسکي خوشاکو، بازار تاريخي ماکو، قرهکليسا، تالابها، چشمههاي آبگرم و اقامتگاههاي بومگردي، زمينهاي ارزشمند براي توسعه زيرساختهاي گردشگري فراهم آورده است.
گردشگري طبيعتمحور و بومگردي
وجود مناطق کوهستاني، جنگلها، آبشارها و تالابها، بهويژه در شهرستانهايي مانند سردشت، پيرانشهر و نقده، فرصت کمنظيري براي ايجاد اقامتگاههاي بومگردي، تورهاي طبيعتگردي و کمپهاي کوهستاني فراهم کرده است. سرمايهگذاران ميتوانند با بهرهگيري از ظرفيت نيروي انساني محلي و سبک زندگي سنتي، پروژههاي گردشگري پايدار و درآمدزا راهاندازي کنند.
گردشگري تاريخي و فرهنگي
وجود آثار ثبت شده جهاني مانند کليساي تادئوس مقدس، سنگنگارههاي ساساني در بوکان و بافت تاريخي اروميه، اين استان را به يکي از غنيترين مناطق در حوزه گردشگري تاريخي بدل کرده است. سرمايهگذاري در زمينه مرمت، بازآفريني و تبديل بناهاي تاريخي به مراکز اقامتي يا فرهنگي، ميتواند هم از نظر اقتصادي و هم در راستاي حفظ ميراث فرهنگي، سودمند باشد.
گردشگري سلامت
چشمههاي آبگرم معدني در مناطقي مانند چالدران، خوي و شوط ظرفيت بالايي براي ايجاد مجتمعهاي آبدرماني، مراکز ماساژ درماني و کلينيکهاي طب سنتي دارند. سرمايهگذاري در اين بخش با توجه به تقاضاي روبهرشد داخلي و منطقهاي براي خدمات درماني طبيعي، ميتواند بازگشت سرمايه مناسبي داشته باشد.
گردشگري زمستاني و ورزشي
پيست اسکي خوشاکو در نزديکي اروميه، با توسعه زيرساختهاي اقامتي، آموزشي و تفريحي، قابليت تبديل شدن به قطب گردشگري زمستاني شمالغرب کشور را دارد. در اين حوزه، ساخت هتلهاي ميانرده، فروشگاههاي تجهيزات ورزشي و توسعه خطوط حملونقل از جمله زمينههاي قابل سرمايهگذاري هستند.
آذربايجان غربي قابليتهاي بينظيري براي جذب سرمايهگذاران دارد
مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي آذربايجان غربي با اشاره به ظرفيتهاي گسترده و متنوع اين استان در حوزه گردشگري گفت: آذربايجان غربي بهعنوان يکي از مقاصد منحصربهفرد گردشگري در کشور، قابليتهاي بينظيري براي جذب سرمايهگذاران دارد.
مرتضي صفري با اشاره به وجود پنج اثر ثبت جهاني شامل »قرهکليسا«، »تخت سليمان«، »کليساي زور زور«، »کاروانسراي قطورم و «ميراث ناملموس بادراک» و نيز بيش از 1800 اثر ثبت ملي در استان، افزود: اين مجموعه غني، پتانسيل کمنظيري را براي توسعه صنعت گردشگري در منطقه فراهم کرده است.
بيش از 80 درصد جاذبههاي طبيعي کشور در آذربايجان غربي است
وي، آذربايجان غربي را »بهشت ايران« و »رنگينکمان اقوام« ناميد و اظهار کرد: بيش از 80 درصد جاذبههاي طبيعي کشور از جمله آبشار، چشمه، آبگرم، کوهستان، سد، درياچه و حتي کوير در اين استان نهفته است. از جنوب استان با جاذبههايي چون آبشار شلماش، چشمه گراوان، سد سردشت و رودخانه زاب بهعنوان قطب طبيعتگردي ياد ميشود.
مديرکل ميراث فرهنگي استان با تأکيد بر اينکه تنوع اقوام و اديان موجب غناي فرهنگي شده است، افزود: اين تنوع در آداب و رسوم، غذاهاي محلي و سنتها براي گردشگران بسيار جذاب و قابل توجه است.
صفري، صنعت گردشگري را صنعتي فرابخشي دانست و گفت: تحقق توسعه گردشگري نيازمند همکاري همهجانبه دستگاهها و تقويت زيرساختهايي نظير راههاي دسترسي، حملونقل ريلي و هوايي است که متأسفانه در برخي بخشها با ضعفهايي مواجه هستيم و بايد به صورت جدي پيگيري شود.
به گفته وي، هماکنون بيش از 200 واحد اقامتي با ظرفيت حدود 7000 نفر در استان فعال هستند و تلاش ميشود با جذب سرمايهگذار، اين ظرفيت ارتقا يابد.
مديرکل ميراث فرهنگي استان همچنين از در نظر گرفتن مشوقهاي ويژه براي سرمايهگذاران در حوزه گردشگري خبر داد و گفت: با اعطاء تسهيلات کمبهره، منابع تبصره 18 تخفيفهاي مالياتي، تخفيف در انشعابات و معافيت از تغيير کاربري زمينهاي خارج از محدوده شهري ميتوان از سرمايهگذاران حمايت کرد.
وي، گردشگري سلامت را يکي از مزيتها براي سرمايه گذاري دانست و اظهار کرد: استفاده از آبگرمها و چشمههاي معدني و هم ارائه خدمات درماني پيشرفته از طريق کلينيکها و بيمارستانهاي مجهز با حضور پزشکان حاذق، براي بيماران خارجي بسيار مورد توجه است که استان داراي بيش از ?? چشمه و آبگرم فعال است و در بسياري از آنها زيرساختهاي گردشگري ايجاد شده است.
صفري با اشاره به ظرفيتهاي استان در گردشگري زمستاني، منطقه سيلوانا و پيست اسکي خوشاکو را از مقاصد مهم براي گردشگران در فصول سرد سال دانست.
مديرکل ميراث فرهنگي آذربايجان غربي، بروکراسي اداري و طولاني شدن صدور مجوزها را از مهمترين موانع جذب سرمايهگذاري دانست و افزود: با توجه به شعار سال و تلاش دولت براي تسهيل امور، اميد است شرايط براي سرمايهگذاران بهبود يابد.
آينده صنعت گردشگري در آذربايجان غربي روشن و اميدبخش است
وي همچنين به ظرفيتهاي متعدد استان در حوزه گردشگري کشاورزي، گردشگري روستايي، تاريخي، مذهبي، آبي، راهيان نور و گردشگري خريد از بازارچههاي مرزي اشاره کرد و افزود: مسيرهاي گردشگري و اطلاعات مربوط به جاذبهها، مراکز اقامتي و تفريحي استان از طريق سايتهاي اطلاعرساني در دسترس گردشگران قرار گرفته است.
صفري، نقش بخش خصوصي را در توسعه صنعت گردشگري کليدي دانست و گفت: دولت وظيفه نظارت و حمايت را دارد اما چرخ توسعه اين صنعت با حرکت بخش خصوصي به گردش درميآيد. خوشبختانه تمايل سرمايهگذاران به ورود در حوزه گردشگري رو به افزايش است و آينده اين صنعت در آذربايجان غربي روشن و اميدبخش ارزيابي ميشود.
وي با اشاره به برگزاري همايش فرصتهاي سرمايه گذاري در 22 خرداد امسال در استان، اين همايش را فرصتي مغتنم براي ارائه بستههاي سرمايه گذاري استان در حوزه گردشگري دانست و گفت: تاکنون 220 فرصت سرمايهگذاري توسط کارگروه گردشگري و خدمات همايش بينالمللي سرمايهگذاري استان تهيه شده که حدود 150 مورد آن مختص حوزه گردشگري است. به گزارش امانت به نقل ازايسنا؛ با توجه به موقعيت جغرافيايي ويژه، تنوع اقليمي، پيشينه تاريخي و فرهنگي و نزديکي به مرزهاي بينالمللي، آذربايجانغربي يکي از مستعدترين استانهاي کشور براي سرمايهگذاري در حوزه گردشگري است. استفاده هوشمندانه از اين فرصتها نهتنها ميتواند به توسعه اقتصادي استان کمک کند، بلکه نقشي کليدي در تثبيت هويت فرهنگي و زيستمحيطي منطقه خواهد داشت.